måndag 10 april 2017

Premiärrökning!


Åhh vad jag har längtat efter att få dundra igång smokern! Det är ju det bästa som finns när den står där och ångar på timme efter timme och man vet att middagen kommer bli fantastisk till kvällen. Samtidigt som röken ångar på så passar jag på att trava ved och fixar med lite andra bestyr i trädgården. Man suktar ju verkligen efter lite utomhusbestyr nu efter en lång vinter.

På vintern använder jag nästan enbart klotgrillen som oftas då körs med indirekt grillteknik så att man slipper stå ute och frysa mer än nödvändigt. Därför blir det lite extra skoj så här års när man varierar lite mer mellan grillarna.

Jag har ju ganska mycket att stå i på fritiden nu när vi flyttat till det nya huset osv men jag hoppas att jag ska finna tid och lust till att börja bygga på min UDS inom kort. UDS står för "ugly drum smoker" och är en rök som man bygger uttav ett klassiskt gammalt oljefat. Oljefatet är redan införskaffat så det är egentligen bara att sätta igång. Men som sagt så finns det annat att göra också så vi får se när den blir klar :)


Dagen till ära så använde jag lumpkol enbart, tillsammans med lite äppelchunks för extra fin röksmak. Jag brukar många gånger annars använda briketter vid rökning, främst då webers eller kokos tillsammans med lumpkol. Detta har jag gjort av bekvämlighetsskäl eftersom jag gillar att handla i butik och oftast drar mig lite för att beställa grejer på nätet (gubbvarning). Men nu har jag tagit tag i detta och köpt hem bra kol till jobbet så jag enkelt kan handla därifrån. Ett så kallat vinna-vinna läge.

Men det som är skönt när man skippar briketterna vid rökning är att du slipper all aska som lägger sig som ett tjockt lager i botten. Briketter innehåller bindemedel och glöder långsammare än kol vilket gör att det faller ner mer bös i botten som sedan kvävs och blir nästan som sand. Det blir inte alls samma sak med bra kompakt lumpkol. Större delen brinner här upp och iom att du slipper restprodukterna i botten så får du bättre syregenomträngning i röken under hela rökningen.

Ovan ser ni hur jag startar upp röken inledningsvis. Jag fyller ett helt tändrör med kol och slår i röken, dvs med otänt kol. Sedan fyller jag tändröret med ytterliggare en halv laddning och denna laddningen tänder jag upp och slår sedan detta i röken. Nu är den med andra ord igång och värmen börjar stiga för att stanna kring 90 grader. Det tända kolet kommer brinna fint och succesivt kommer mer och mer kol att tändas, samtidigt som ungefär likamycket brinner bort. Jag toppar också med chunks som ni ser med jämna mellanrum för extra karaktär i röksmaken.


Kolet jag använde är Webers grillkol som består av både lövträd och hardwood. Blandat med stora och mindre bitar för att snabbt komma igång men ändå brinna hyffsat länge. Det andra kolet är Scandivarors premium restaurangkol och det är lövträdskol i enbart stora bitar och jag upplevde det som väldigt driftsäkert. Det brann jämnt och fint men framförallt lite längre än webers. Men tummen upp för båda. Sedan använde jag mig av webers äppelchunks. Jag köper chunks iband när jag vill lyxa till det och då framförallt när jag ska röka fisk, eftersom fisken så fint plockar upp dem fruktiga smakerna chunksen.

Har jag inte chunks hemma så brukar jag använda mig av veden jag har hemma för att få samma effekt. Viktigt bara att tänka på är att veden du använder måste vara ordentligt torkad, minst två år för att röken skall vara helt ok har jag snappat upp.


Tempraturen också är ju A och O vid rökning. Superviktigt att det inte blir för varmt i röken, för då är det inte längre rökt utan grillat. En enkel regel är att man ska hålla sig mellan 80 - 120 grader. Jag brukar föredra ca 90 grader. Ska man röka något riktigt stort så får man såklart överväga att krypa lite närmare 120 grader. Planering, planering och planering. Det är alltid det viktigaste med grill & bbq! :)


Ja här har ni resultatet efter Lördagens matlagning. Varmrökt laxsida med romsås, vitkål och zucchini som steks på stekbordet. Robust och gott, utan att krångla till det för mycket. I like!


Jag har rökt laxsida flera gånger och den här gången valde jag att göra den ganska enkel, dvs inte så överdrivet mycket smaksättning utan låta röken göra jobbet. Det vart också den godaste jag gjort och det berodde på att jag lyckades plocka den precis i rätt stund, på perfekt tempratur och för att jag haft en jämn och fin temp i röken under hela rökningen.

Rökt laxsida på 2 kg:

  • Laxsida 2 kg
  • 3 liter vatten
  • 1,5 dl salt
  • 1 bruk mörk lager
  • 3 msk finhackad dill
  • 2 st röda chilis
  • olivolja
  • havssalt
  • svartpeppar
  1. Börja med att göra en "brine" eller rimmlag som det heter genom att koka upp vatten, öl, salt och dill. Låt kallna (viktigt!). Låt nu fisken ligga i denna lag 6 tim eller mer. Kan även stå över natten och tillagas dagen efter. Ju längre desto mer rimmad blir laxen.
  2. Pensla nu laxen med olja och strö över en jämnt lager med havssalt, peppar och chili.
  3. Rök nu på 90 grader i ca fem timmar eller tills innertempen på laxen uppnår 52 grader. Låt vila i foliepaket minst 20 min innan servering. Kom ihåg att den är lika god att äta ljummen som kall! 
Testa detta recept om ni har möjlighet, det är fantastiskt kul och relativt enkelt. Sen vet jag att man kan ha fördommar kring rökning att man inte gillar röksmak. Det är inte så att det smakar rök, det är inte därför man röker. Vill man ha röksmaken då tillsätter man ofta rent trä i form av chunks eller virke, annars kör man utan och minskar röksmaken. Det är ju själva tekniken som kallas rökning, dvs att maten skall tillagas av den varma röken från kolet och inte utsättas för någon direktvärme över huvudtaget. Jag kan också tillägga att chilin blir helt fantastisk ovanpå! All styrka försvinner ur den under rökningen och den fruktiga sidan framhävs...



Jo tillbehören då? Inga krångligheter utan dem steker jag på stekbordet. Stekt vitkål är ju fantastiskt gott och sedan stekte jag också zucchini tillsammans med lite bbq-sås. Dem blandas sedan ihop innan servering. Till dessa godsaker så passar det alltid bra med en god romsås till lax så den uteblev inte idag heller. För recept på flera olika goda romsåser, tex en innehållande parmesan så finns det i receptregistret både här på jimpsgrill & jimpslchf!

Tack för idag, nu är det tack och godnatt för min del! //Jimps

1 kommentar:

  1. Mums vad gott det såg ut! Härligt att du är igång vid grillen och bloggar igen :)

    SvaraRadera